onsdag 19. januar 2011

Kildevurdering: Bilde - Chigi vasen


1 Bildets opphavssituasjon*Bildet er et fotografi av en vase.
*Det står ikke hvem som har tatt bildet, eller hvem som har lagd vasen.
*Vasen er fra det sjette århundret.
*Den historiske hendelsen som er beskrevet er antakelig et slag, eller bare en militærøvelse.

2 Bildets denotative innhold
* Ut fra bildet kan man se en stor hær med hoplitter som antakeligvis marsjerer til kamp. I midten av det som antakelig er hæren går det en mann som spiller på fløyter. Krigerne sine skjold er rikt dekorerte. Vasen viser hvordan krigerne organiserte seg i en falanks, med skjold som gikk fra skulder til kne og lange spyd som gjorde det vanskelig å komme seg innpå. 
*Skjoldene har symboler som viser hvor de forskjellige krigerne er fra, ellers er det ingen spesielle symboler som jeg kan se eller har kunnskap om.

3 Bildets konnotative innhold
*Jeg vet ikke om det er ment å framkalle noen følelser, holdninger o.l med bildet, men det virker som om hæren er klare til kamp og går ut i krig med sang og jubel.
*Bildet forteller oss at vaser ble brukt til bare mer enn pyntegjenstander. De ble brukt for å formidle en historie om f. Eks. slag eller jaktscener. Måten vasen er malt på viser at de ikke hadde like mange fargepigmenter som vi har i dag, og at det ikke ble brukt fugleperspektiv.
*Bildet kan brukes som beretning i den grad av at det er et en vase som beskriver et slag mellom forskjellige bystater. Den viser også hvordan en hær ble organisert på den tiden. Samtidig må man være skeptisk fordi man ikke vet om vaselageren har holdt seg helt til sannheten, eller brukt kunstneriske friheter når det kommer til hvordan de var organisert. Det samme gjelder rustninger, skjold o.l. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar