torsdag 13. januar 2011

FIlm som kilde


1) Hva er forskjellen på fiksjonsfilmer, faktafilmer og faksjonsfilmer?
Fiksjonsfilmer: Har oppdiktede handlinger
Faktafilmer: Handler om virkelige hendelser
Dokudramaer/faksjonsfilmer: Filmer som ligger på grensen mellom fiksjon og fakta.
2) Hvordan kan en fiksjonsfilm brukes som levning
Den kan brukes hvis filmen har en handling lagt til en spesiell epoke. Filmregissører legger som regel stor vekt på rekvisitter, kostymer og kulisser for å gjenskape en historisk atmosfære. 
3) I hvilken grad kan en fiksjonsfilm brukes som beretning
Den kan i liten eller ingen grad brukes som beretning fordi de som regel ikke er basert på en ekte historisk hendelse, men oppdiktede hendelser. 
4) I hvilken grad kan en faksjonsfilm eller dokudrama brukes som beretning? Den kan brukes som beretning, men man må være kritisk til filmskaperens valg av kilder og valg i det hele tatt. 
5) Hva er ment med definisjonen av en dokumentarfilm som «en kreativ behandling av virkeligheten»? Det betyr at en faktafilm kan bli påvirket av av filmskaperens oppfatninger. Filmskaperen kan velge hva som skal være med og ikke være med, hvordan han ser hendelsen og bruk (og utelatelse) av filmer. 
6) Hvordan kan en dokumentarfilm brukes som levning? Den kan brukes som en levning ved at den gjenspeiler verdier, målsetninger, holdninger osv. hos filmskapere eller i omgivelsene deres og hos oppdragsgiver
7) I hvilken grad kan en dokumentarfilm brukes som beretning?Dokumentarfilm kan brukes som beretning, men man må være kritisk til valgene som filmskaperen har gjort når filmen ble lagd. 

1 kommentar: