torsdag 3. februar 2011

Føydalisme


Hva er føydalisme?
Hvis man skal gjøre det enkelt, var føydalismen et hierarkisk og militært makt-fordelingssystem som ble brukt i middelalderen. Men ting er aldri enkelt, og det er heller ikke føydalismen.

I systemet var kongen på toppen og bare sidestilt med kirka. Under kongen var såkalte 'kronvasaller' som kongen følte han kunne stole på. Disse fikk tildelt store mengder land som de måtte forvalte, og kronvasallene hadde igjen sine egne vasaller som sverget troskap til dem. Sånn går det, helt til man kommer til bøndene – de stakkars streverne på bunnen av næringskjeden som må gi omtrent alt de har til sin herre, som gir det videre til herren over seg igjen. Føydalismen var egentlig et pyramidesystem av episke proporsjoner.

En ting som var spesielt med føydalismen var at alle leddene i pyramiden (utenom bøndene... aldri bøndene) hadde militær trening til en viss grad. På grunn av dette hadde kongen (for eksempel Karl den Store) alltid en hær som han kunne bruke til å forsvare landet sitt eller sende ut for å foreta litt aggressiv ekspansjon. 

Hvordan var maktforholdet mellom mennesker i det føydale systemet?
Det var ganske enkelt: personen over deg var din Herre, og man måtte sverge troskap til ham for å kunne bosette seg på hans land, i tillegg til at alle dine etterkommere måtte overholde din ed når du døde. Med mindre du var kongen eller kirken, var det alltid en som kunne bestemme over deg, men som regel var det også noen under deg som du kunne bestemme over - med mindre du var en bonde. Bøndene var ikke frie, men lensherrenes 'eiendom'. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar